Od soli wapnia i magnezu jest zależna twardość wody

W wódzie znajdują się także mikroelementy. Są to pierwiastki, które występują w wodzie w bardzo małych ilościach, stąd nazywane są również pierwiastkami śladowymi. Znaczenie wielu mikroelementów nie jest jeszcze dokładnie poznane. Niektóre z nich wpływają na przyspieszenie przemiany materii i wytworzenie energii cieplnej ustroju (tzw. biokatalizatory). Wiadomo jest, że niektóre z nich są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządów. Znaczny nadmiar lub niedobór mikroelementów w wodzie, w glebie lub pożywieniu jest dla organizmu szkodliwy. Najwcześniej zwrócono uwagę na dwa pierwiastki śladowe, występujące w wodzie: jod i fluor. Jod ma duże znaczenie dla organizmów żywych, wpływa regulująco na przemianę materii, konieczny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dzienne zapotrzebowanie organizmu jest bardzo małe i wyraża się w mikrogramach (3—10). Zapotrzebowanie to powinno być pokrywane przez jod znajdujący się w wodzie do picia i pożywienia. Niedobór lub brak jodu w organizmie może być przyczyną schorzeń tarczycy (niedoczynność tarczycy). Na terenach ubogich w jod (u nas na Podkarpaciu) w celu zapobieżenia chorobie sprzedaje się do powszechnego użytku tzw. sól pełną, zawierającą dodatek jodu. Fluor jest bardzo rozpowszechniony w przyrodzie, może występować w wodzie, glebie, roślinach i organizmach żywych. Ze względów zdrowotnych zarówno nadmiar, jak i niedobór fluoru, są niepożądane. W pierwszym wypadku występuje cętkowanie szkliwa nazębnego, a w przypadku niedoboru rozwija się próchnica zębów. Wodę wykazującą niedobór fluoru można fluorować dodając związki fluoru rozpuszczalne w wodzie (NaF). Dopuszczalna zawartość fluoru w wodzie do picia waha się w granicach od 0,8 do 1 mg/l.